Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

Az 1890-es évek eleje, Deák Ferenc tér, 4., (1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

Az 1890-es évek eleje. A Deák Ferenc tér a Vilmos császár (Bajcsy-Zsilinszky) út kereszteződésnél kockakővel, konflissal, lóvasúttal, lovaskocsival, kandeláberrel. A lényeg, hogy ez a kép a nagyszerű, sőt óriási. A fényképész: Klösz György.
A szemben lévő épület pedig nem más, mint, az Adriai Biztosító Intézet egykor volt székháza. Napjainkban: Hotel Meridien, sőt: már The Ritz-Carlton, ami pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság épülete is volt. A kép jobb oldalán pedig a Kemnitzer ("Két török") ház. Ez egyidejűleg a Deák Ferenc tér 1. volt.Jelenlegi és régebbi nevei:

1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is, 1819-től Kohl Markt Platz (Káposzta pac tér), vagy Kohle platz (Szén tér), 1830-as évektőlJuden Markt (zsidó piac), vagyJuden Platz (Zsidó tér), 1840 táján Türken Platz (Török tér), A XIX. században (Vordere) Evangelische Kirche Platz (Evangélikus templom (előtti) tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (82565), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.040, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Mihálffy László
Ez a másik, ami 19. század utolsó harmada.
2013. október 15. 20:59