Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1892 táján, Kozma utca, (1950-től) 10. kerület

További információk a képhez

1892 táján (1902-től Kozma utca), Keresztúridűlő, Új köztemető, a Köztemető gőzvasút végállomásának máig fennmaradt épületei. A Budapesti Városi Vasút (BVV) Köztemetői Vasútjának 66-os számú kéttengelyes, emeletes I-II. osztályú személykocsija. Korabeli beceneve:"imperiálos". Ekkor még gőzmozdony vontatta. A Köztemetői vasút ezért még nem VILLAMOS! Felsővezetéke nem lévén, nem volt akadálya a fölfelé terjeszkedésnek.
A háttérben a 74-es személykocsi is látszik. Ami egy kicsit hihetetlennek tűnik: a háttérben lévő épületek még ma is állnak! Lásd: Napjainkban így fest!
A járat másik vége a Népszínház utca elején volt, ami ekkor még a Rókus kórház falánál volt a Márkus Emília utcánál. Temetői járatnak is nevezték.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1902-től Kozma utca
  • Forrás: Fortepan.hu (24113), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Somlai Tibor
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©