Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

Szent Gellért rakpart, 11. kerület

További információk a képhez

Szent Gellért rakpart, A Pálosok kolostora.
Az épület a Gellért-hegy Duna felőli oldalán áll.
A Weichinger Károly tervezte kolostor 1932-34 között épült fel a szülőföldjére hazatelepülő egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok számára. A Sziklatemplom építésének gondolata 1924-ben vetődött fel, amikor egy magyar zarándokcsoport a világhírű franciaországi kegyhelyen, Lourdes-ban járt. Eredetileg a Szent Gellért-hegy déli oldalán lévő Szent Iván barlangot szerették volna a lourdes-i grotta mintájára engesztelő szentéllyé megépíteni. Később azonban a barlang természetes üregét, a hegy belsejében robbantásokkal kialakított mesterséges barlangrésszel bővítették ki.
A templomépítés munkálataival 1931 tavaszára készültek el. 
1990-ben visszakapták kolostorukat a pálos atyák, és megnyitották a Sziklatemplomot. A bejáratot elzáró vastag betonfalat 1992-ben lebontották, és annak egy darabját a bejárat jobb oldalán helyezték el emlékeztetőül a kommunista diktatúra négy évtizedére.
Erről többet itt.
Az út még kockaköves. Az itt közlekedő villamosok sínei a hegy felőli oldalon vannak. A közvilágítási lámpa, az gáz.... De nem a mai (2024.05.16.) értelemben, hanem szó szerint!
És hol van már ez a fel sem fogható "nyugiság"?

Jelenlegi és régebbi nevei:

1920-tól Szent Gellért rakpart, 1875-től Gellért rakpart, 1873-tól Blockberg Quai/Ufer, 1850-től Untere Donau Zeile (Alsó Duna sor, 1836-tól Lange Zeile (Hosszú sor), A XVI-XVII. században Jesil direkli mahalle (Zöldoszlopos fürdő mahalle)
  • Forrás: Családi archívum
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©