Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1935, Szent Imre herceg útja (Villányi út),  (1950-től 11.kerület.)

További információk a képhez

1935, Szent Imre herceg útja (Villányi út), a Szent Margit Gimnázium.
1947–1996-ig Kaffka Margit Gimnázium. (Közben 1950-től néhány évig Martos Flóra gimnázium is volt a neve.)
A jelenlegi, műemlék épület 1932–33-ban készült el. Érdekessége, hogy semmilyen gépet nem használtak az építkezésen, az anyagot a homlokzaton szintenként felépített rézsűkön hordták fel (Szőke Miklós).
A neobarokk palotának a kor híres építésze, Fábián Gáspár volt a tervezője (1930). A segítségére volt Baczó Andor.
A kép jobb szélén látható alacsony épület a szentimrevárosi katolikus egyházközség első temploma, amelyet a Walder Gyula által tervezett, ma is álló Szent Imre templom felépültéig, 1938-ig használtak (Gács János). A közlekedés természetesen balos. De nem tudom hova tenni, hogy a sinek túloldalán miért halad a két lovaskocsi ellenkező irányban?
Ekkoriban a 81-es. vagy a 83-as villamos használta ezen zárt-pályás síneket. (Némethi László). A Horthy Miklós(1945-től Móricz Zsigmond) körtér és a Délivasút (Déli Pályaudvar) között.
Egy kis kiegészítés Rózsásné Kubányi Andrea segítségével: 
Az iskolát 1948-ban vették el az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérektől, mert akkor volt az államosítás. 1990-ben kapták vissza a gimnáziumot. Bár ekkor még párhuzamosan működött az egykori Kaffka osztály, megindították az egyházi osztálytokat is.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1953-tól Villányi út, 1929-től Szent Imre herceg útja, 1900-tól Villányi út
  • Forrás: Fortepan.hu (24673), orig: KURUTZ MÁRTON
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

András Rajk
András Rajk
Az épület jelenleg nem a ciszterci Szt. Imre Gimnázium, hanem újra Szt. Margit Gimnázium, melyet" az Isteni megváltó leányai" apáca rend üzemeltet. !!
2013. október 01. 10:38
    Popovics András
    Popovics András
    Közöm,javítom.
    2013. október 01. 15:06