Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1942, Váci út, 5. és 13. kerület

További információk a képhez

1942, Ferdinánd (Lehel) tér. Annak is a Váci úti oldala. Ekkoriban még kétirányú volt az Árpád-házi Szent Margit-plébániatemplom Váci úti oldala is. Az Újpest felé haladó 55-ös nyitott peronú, beszkárt-festésű bizonyítja, hogy már a "jobbra hajts" van érvényben. Érdekesség még, hogy az útburkolat keramitkocka (sárga kockakő). No meg, hogy a villamosok az út jobb szélén haladnak immáron jobbra-előre.
A háttérben az az épület, ami manapság (2013.11.06.) annak a a TRIGANIT nevű cégnek az egyik főhadiszállása, ami a Demján-birodalom egyik elsője volt. Isten nyugosztalja!
Számomra "velőtrázó", hogy ez a kép több, mint 70 éves..!
(City taxisoknak: ezen templom oldalán voltak a soraink még nem is oly régen.)

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Lehel tér, 1951-től Élmunkás tér, 1945-től Lehel tér, 1884-től Ferdinánd tér
  • Forrás: Fortepan.hu (25378), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Fortepan
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (6)

Mihálffy László
A villamosok már jobbra-hajts szerint közlekednek: a szemből látszó pótkocsis 55-ös Rákospalota felé, míg a jobb szélen csak pótkocsija végével látszó villamos a Nyugati pu. felé. A háttérben látszik egy Lehel utcai villamos is, ami a templom túlsó oldalán haladt el.
2013. november 05. 22:50
    Popovics András
    Popovics András
    Az előbbiek teljesen igaznak látszanak. Ezek szerint viszont rossz a dátum, amit ugyan a Fortepan-tól vettem. Ettől függetlenül nagy köszönet nekik is és Mihálffy Lászlónak is. Most pedig kijavítom.
    2013. november 06. 01:20
Mihálffy László
Meg a jobbra/balra-hajts megjelölése is a szövegben, ez még javításra vár.
2013. november 06. 23:10
    Popovics András
    Popovics András
    Igen, köszi.
    2013. november 07. 00:46
László Dorogman
László Dorogman
Az 55-ös jelzésű villamos nem Újpest (Víztorony) végállomás felé közlekedett? Én úgy emlékszem (igaz, már a 60-as évekből), hogy igen, a 3-as pedig Újpest, Fóti útig. Rákospalota irányában a 12 és 14 jelzésű villamosjáratok közlekedtek, mégpedig a Lehel és Béke úton kifelé. De lehet, hogy 1942-ben ez még másként volt?
2014. január 11. 22:55
    Popovics András
    Popovics András
    Köszi a segítséget, javítottam.
    2014. január 13. 16:07