Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1969, Jászai Mari tér, 13. kerület

További információk a képhez

1969. Jászai Mari tér. Margit híd pesti hídfő és a 15-ös villamos végállomása. A sárga kockakővel, azaz a keramitkockával borított úttesten. Mellette még ott a járdasziget. Ez volt a Stuka, ha jól tudom. A név a Junkers Ju 87 vagy Stuka (Sturzkampfflugzeug, azaz zuhanóbombázó) kétszemélyes, (pilóta és rádiós lövész) német taktikai bombázó repülőgéptől származik. Mégpedig azért, mert a fékezéskor keltett hangjai ennek a repülőgépnek a hangjaira hesonlítottak kísértetéseien. Eme villamost a Ganz gyártotta az 1940-es évek elején. Az 1980-as évek elejéig dolgoztak Budapesten. A legutolsó Óbudán, a 11-es járaton volt forgalomban. A háttérben egy Wartburgot és egy rendőrségi Volgát vélek felfedezni.
Jászai Mari (1850-1926): színművésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1950-től Jászai Mari tér, 1947-től Rudolf tér, 1938-tól Rudolf trónörökös tér, 1919-ben Rudolf tér, 1918-1919-ig Leiningen tér, 1903-tól Rudolf trónörökös tér
 • Forrás: hampage.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Judit Geher
Judit Geher
A Jászai Mari tér régi neve - kb. 1948-ig - Rudolf trónörökös tér volt, kb. 1938 előtt egyszerűen Rudolf tér. Itt laktak már a szüleim is, biztosan tudom.
Üdvözlettel: Géher Judit
2013. október 28. 16:02
  Popovics András
  Popovics András
  Igen, ezt kihagytam. Köszönöm, javítom
  2013. október 29. 14:49