Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1980, Esztergomi út, a Vizafogó pályaudvar, 13.kerület

További információk a képhez

1980, Esztergomi út, a Vizafogó pályaudvar.
Az állomás 1980-ban. Az állomásépület jobb oldalt látható.

A 19. század végére ez a terület az ipar, a gépgyártás és a raktározás kedvező helyévé vált. Egy vasútvonalat építettek a hozzá tartozó teherpályaudvarral együtt, hogy bekössek az ipartelepeket az ország fő vasúti hálózatába. A vasútvonal mélyen e kerület szívébe nyúlt. Az 1950-ben elkészült Árpád hídon az Újpesti vasúti híd 1955-ös megnyitásáig vasúti teherforgalom is volt, amelyet ez a vonalszakasz tett lehetővé. Késobb a hídra kanyarodó vágányt elbontották. A rendszerváltozás után a környező gyárak bezártak, így leállt a teherforgalom a vonalon és a pályaudvart a vágányokkal együtt elbontották. Manapság már csak az állomás épülete és két megmaradt oszlop emlékeztet a múltra....
A háttérben még egy gazometer is felfedezhető. Hogy hol lehetett pontosan, erre három válasz is érkezett. Szigethi Zoltán: A gáztartály a Révész utcában, a FÉG gyártelep mellett állt. Gergely János: A gazometer helye a Viza apartmanház udvara (medence), a Párkány utcában. Lenkei Gábor: A gáztartály a mai Párkány utca - Viza utca - Révész utca - Népfürdő utca közötti területen volt. A 80-as évek második felében bontották le, ma lakópark van a helyén.
Köszi mindenkinek!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Esztergomi út
  • Forrás: www.geocaching.com, www.vasutallomasok.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Gábor Lenkei
Gábor Lenkei
A gáztartály a mai Párkány utca - Viza utca - Révész utca - Népfürdő utca közötti területen volt. A 80-as évek második felében bontották le, ma lakópark van a helyén.
2013. október 26. 14:32