Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1973, IX. utca, a Maros mozi, 17. kerület

További információk a képhez

1973, IX. utca 2-4. (Rákosliget) a Maros mozi. Az épület az egykor önálló Rákosliget községháza is volt egyben 1914-től annak 1950. január 1-jei Budapesthez csatolásáig. Az egykori községháza (IX. utca 3.) eredetileg szállodának épült 1911-ben. Az építtető-tulajdonos Czleidler Lipót a hotelhez kapcsoltan egy kávéházat is kialakíttatott a földszinten, ahol kezdetben alkalmi jelleggel filmeket is vetített. Ezek rövid időn belül rendszeressé váltak és a hely felvette az Elite Mozgó nevet. 1931-ben indultak újra a vetítések rendszeresen. Ekkor, egy időben az Apolló nevet viselte a mozi, majd az 1948-as államosítását követően Szabadság mozi lett. A helybéli aktivistáknak köszönhetően a mozi újraéledt!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1896-tól IX. utca
  • Forrás: Fortepan.hu (216075), ADOMÁNYOZÓ FŐFOTÓ, Wikipédia
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©