Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1899, Templom tér, 12. kerület

További információk a képhez

1899, Svábhegy, Templom tér, Szent László plébániatemplom.
A „Svábhegy" elnevezésnek igen hosszú története van. Ez a név elôször csak 1833-ban jelenik meg. 1847-ben javaslat született arra, hogy az egész hegyet Istenhegynek hívják, ami hivatalosan meg is történt, azonban nem vált általánossá. (Ma az Istenhegy a Svábhegyet alkotó hegyek egyike, amelyen a templom is épült.) Az elmúlt 50 év alatt pedig „Szabadsághegy" névre keresztelték át.
1852-ben mozgalom indult a templom felépítésére, amelynek élén báró Eötvös József állt, aki maga is svábhegyi lakos volt. Gyûjtöttek a svábhegyi mûvészek, ill. a Fácánnál (ma Normafa) tartott elôadásuk jövedelmét e célra fordították. Ferenc József király 200 forintot, Erzsébet királyné egy értékes miseruhát ajándékozott a kápolnának. A terveket Romano von Ringe udvari építész készítette, egyes források szerint pedig a kápolnát Ybl Miklós építette. A templom, amely mindössze 162 m2, 1860 nyarára készült el és Scitovszky János hercegprímás szentelte fel Szent László király tiszteletére.
1992-tôl a nem igazán kedvelt „Szabadsághegy" név megszûnésével a plébánia engedélyt kapott a korábbi „Istenhegyi Szent László Plébánia" név használatára.



Jelenlegi és régebbi nevei:

Diana utca, Templom tér
  • Forrás: old-time-budapest.blogspot.hu, miserend.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©