Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1927, Széchenyi-emlék út, 12. kerület

További információk a képhez

1927, Széchenyi-emlék út a Rege út felől, a Széchenyi kilátó. Eredetileg Gloriette emlékmű, vagy Gloriette kútja, egészen pontosan ivókútja volt a neve, és a Városligetben állt, nagyjából a Hősök terén lévő mai emlékmű helyén. A mű apropója, hogy Zsigmondy Vilmos 1877-ben itt talált rá annak a hévíznek a forrására, amely azóta is működteti a szomszédságban 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt. 1938-ban egy másik kutat is kellett fúrni az elegendő mennyiségű artézi víz elérése céljából. 1895-ben lebontották, a helyén épült fel a Millenniumi Kiállítás főkapuja (Majkó Zsuzsanna).
Hála Istennek ezt az emlékművet nem hagyták ebek harmincadjára, hanem 1898- ban újra felépítették ide a Széchenyi-hegyre, a Széchenyi-emlék útra pontosan szemben a Rege utcával, és ma is itt látható Széchenyi kilátó néven. (Apró szépséghibája a kilátónak, hogy a dús növényzettől ezernyi dolgot lehet itt csinálni, csak kilátni nem.)
Az eredeti itt, az Andrássy út végével szemben.
Széchenyi-emlék: 1860május 20-án állították a kőoszlopot és a mellette álló kőpadot a néhány héttel korábban elhunyt Széchenyi István emlékére. Erre utal az elnevezés.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1886-tól Széchenyi-emlék út
  • Forrás: Fortepan.hu (190095), ADOMÁNYOZÓ Wittner Lucia
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."