Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1982, Wekerletelep, Petőfi (Kós Károly) tér, 19. kerület

További információk a képhez

1982, Petőfi tér. A Zrumeczky Dezső-féle nyugati kapu, a Hungária út felől nézve.
A 19. kerület Wekerletelep nevű városrészének központja.
1987-ben kapta Kós Károly neves (erdélyi) magyar építész után.
Wekerletelep építése 1908-ban kezdődött meg Wekerle Sándor politikus, miniszterelnök (és egyben ekkor egy ideig pénzügyminiszter) kezdeményezésére az angol munkástelepek mintájára, miután állami eszközökből megvásárolták a Sárkány család eladó birtokát.
A keleti kaput Kós Károly, a nyugatit pedig építésztársa, Zrumeczky Dezső tervezte.
Neve kezdetben Fő tér, aztán Szabadság tér, később pedig Petőfi tér lett, végül 1987-ben nevezték el kialakítójáról, Kós Károlyról. A parkban 1987. november 25-én avatták fel egész alakos szobrát.
Mór Város Önkormányzata 1993-ban Wekerle Sándor-nak posztumusz díszpolgári címet adományozott.
Megint egy érdekes apróság.
Én magam 1970-ben tettem le az első KRESZ-vizsgámat.
Akkoriban, nem tudom, mely okból, de tűzzel-vassal írtották a körforgalmakat. Mindössze kettő maradt! Az egyik a Petőfi téri volt. Azóta megváltozott az elmélet és talán a gyakorlat is.
Az ellenkezőjére változott minden. Még a körforgalomban is körforgalom van. Két sávos körfogalom van egyre több helyen.
Ui.: valahol Amerikában mostanság kezdik építeni a világ első 3 (három) szintes körforgalmi csomópontját...Jelenlegi és régebbi nevei:

1987-től Kós Károly tér, 1948-tól Petőfi tér, 1946-tól Szabadság tér, 1910-től Fő tér
  • Forrás: Fortepan.hu (22745), orig: BEKKER SÁNDOR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©