Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1896, Városliget, (1934-től) Liezen-Mayer sétány, 14. kerület

További információk a képhez

1896, Városliget, a Millenniumi kiállítás és a Sió tündér regéje szobor csoport. Mátrai Lajos György műve. A Nagy Iparcsarnok előtt volt, helyén ma a Petőfi Csarnok (PeCsa) áll. (Azaz állt...)
Alapötletét Fáy András: Sió tündére c. regéje adta. Eredetileg kútszobornak készült, amelynek tervét Marmorek bécsi mérnök készítette. A szobrot Beschoner öntötte.
Sió, Helka, Kelén, Kamor. Ők a balatoni regevilág hősei.
1896-ban állították fel, majd 1930-ban lebontották, viszont 1931-ben újból felállították, aztán eltünt.
1943-ban még megvolt.
Érdekes az archív képekhez fűzött leírás: Talpazata sziklás hegy-szerű, aljában 700 m2 vízmedence (nem tévedés), horgany, legfelül a nőalak: Sió tündér, mint a Balaton nimfája, előtte jobbra Kelén és Helka szerelmespár, balról Kamor, a Balaton varázslója, furulyázó pásztorgyerekek, hátul nimfák az aranyszőrű kecske fürtjeit nyújtják, köröskörül fickándozó sellők, levagdosott kígyók.
Esténként színes villanyfénnyel volt megvilágítva. Kár hogy csak volt...

Jelenlegi és régebbi nevei:

Városliget, Egykor (1200 táján) Újbécs, A 18. században Ökrösdűlő, A 18. században még: Városerdő
  • Forrás: Fortepan.hu (82885), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.10.037, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©