Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1942,  Aréna (Dózsa György) út, 14. kerület

További információk a képhez

1942, Aréna (Dózsa György) út. A "főszereplő" egy MÁVAG N26-os autóbusz 10-es járatszámmal. A 10-es villamost pótolta. A hűtőrácsát díszítő, bajuszra emlékeztető díszekről, nem véletlenül kapta a "Harcsabusz" nevet. 
Sokat megért autóbusz volt, ráadásul magyar!
Az egyik dolog, aminek tanuja volt, az a "jobbra hajts" bevezetése 1941, november 9.-én hajnali 3 órakor!
Egy utolsó kép a balra hajts-ról
Egy másik, amit a képen is láthatunk, hogy kötött pályára kényszerült. Ennek sajnálatos oka, hogy a második világháborúban az üzemanyag és a gumiköpeny hiány miatt -a főváros tömegközlekedési igényeit kielégítendő -átalakítottak 41 járművet alakítottak ilyenné. Hűtőjüket sárgára festették, a hátsó peronfalukon pedig a "Sínautóbusz" felirat volt látható.
A felirat szerint a Városliget és a Klebelsberg Kuno utca között közlekedett. Vettem a fáradságot, és utánanéztem e kettőnek is.
A városligeti végállomás a Damjanich utca és a Vilma királynő között a Regnum Marianum templom közelében volt. A másik pedig a Gróf Klebelsberg Kuno utcában. (Rosenberg házaspár utca, napjainkban Hold utca.)


Jelenlegi és régebbi nevei:

1945-től Dózsa György út, 1874-től Aréna út, 1860-as évektől Arena Weg, 1953-tól 1957-ig Sztálin tér, Ezután Felvonulási tér, 2006-tól 56-osok tere
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, FSZEK
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©