Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1964, Ferihegy nemzetközi repülőtér, 18. kerület

További információk a képhez

1964, Ferihegy nemzetközi repülőtér.
Az I. világháborút követően a magyar polgári repülés nehezen és korlátozások közepette alakulhatott ki. Ennek során Mátyásföld után a Budaörsi repülőtér lett az 1930-as évek végén a belföldi és egyben az ország nemzetközi repülőtere is. Az 1700-as évek végén itt bérelt mintegy 650 holdat egy gazdag budai serfőző, Mayerffy Xavér Ferenc. Róla nevezték el Ferihegynek a környéket.
A forgalmi épületre 1939 szeptemberében kiírt pályázat decemberi eredményhirdetésekor a megvalósításra legalkalmasabbnak, kis módosítással ifj. Dávid Károly terveit találták. A munkálatok 1942-ben kezdődtek el Kemenes Krebs András cégének közreműködésével. 1947-ben döntöttek Ferihegy újjáépítéséről a polgári forgalom számára. 
Az ünnepélyes átadási ünnepség 1950. május 7-én, vasárnap volt.
A Malév csődje után a Budapest Airport a 2-es terminál utasforgalom csökkenése miatt, gazdaságossági okokból 2012. május 30-án bezárta az 1-es terminált, így az összes, oda közlekedő járat kiszolgálása a 2-es terminálhoz került. A bezárás időszakos, egyelőre 5 évre történt, a döntést 2017-ben felülvizsgálják, és lehetséges hogy újra megnyitják az utasforgalom előtt az 1-es terminált.
Amint a képenis látható, a taxik ekkoriban még többnyire a csomagtartón szállították az utasok csomagjait.
Egy apró érdekesség a mai (2014.09.16.) reptéren uralkodó helyzetről. Az a taxis, aki 5, azaz ÖT percen belül nem tudja végrehajtani a következőket: az utas kiszállítása, csomagok kirakása, fizetés elintézése kártyalehúzóval, vagy visszaadás 20000-esből, estleg 100 dollárosból, kerekes szék kirakása + segítség az utasnak, mindezt úgy, hogy sokszor meg sem lehet állni a taxiknak kijelölt helyen, azt azonnal 2000, azaz kettőezer forintra büntetik, azaz csak eme pótdíj ellenében engedik csak ki...! Ez sajnos nem vicc!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1954-től Ferihegyi repülőtérre vezető út
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©