Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek eleje, Felszabadulás tér (Ferenciek tere), 5. kerület

További információk a képhez

1960-as évek eleje, Felszabadulás tér (Ferenciek tere). A régi, csodaszép Erzsébet hídat 1945-ben felrobbantották a németek. Így az átkelés a Dunán ezen a ponton szünetelt. Következésképpen a Pest belseje felől ez irányba érkező villamosoknak itt volt a a végállomása. Ezen esetben a 45-ös, és a 68-as középperonosnak is. Egy apró érdekesség, talán még a nagy "villamos-gurunak" is: a két villamos mindegyike osztott szélvédős, de ezen két villamos osztott szélvédője sem egyforma! A válasz meg is érkezett azi lletékestől. Részletesen olvasható a hozzászóláskban.
Szemben az északi Klotild Palota igen viseltesen. Előtte egy hagyományos "tantuszos" telefonfülke". Mellette egy gyönyörű kandeláber a tetején a korabeli lámpatesttel.
A háttérben az Apostolok étterem és söröző
Ám van ott egy forgalom irányító féyjelző készülék-szerű valami. De vajh mi az?
Aztán itt van még nekünk egy Moszkvics 407 típusú autó, a fém szemétgyűjtő és a fentebb említett villamos végállomás "logisztikai központja", valamint a csúcs mindenek felett: a csibilámpa. A kép jobb oldalán a
Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Ferenciek tere, 1874-től Ferenciek tere, A 16. századtól Platea dominorum (Urak utcája), Szent Péter utca, 1690-ben Hatvaner Strsasse, 1690-től Herrngasse (Úri utca), Az 1700-as években Weisse Rosen Platz (Fehér Rózsa tér), A 18. századtól Mönchengasse (Barátok utcája), Mönchenplatz (Barátok tere), Franziskanerplatz, 1730-tól Sebastien Platz (Sebestyén tér), 1874-től az egyik része Kígyó tér, 1788-tól Schlangen Platz, 1921-től Apponyi tér, 1953-tól Felszabadulás tér
  • Forrás: Fortepan.hu (09118), orig: UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Mihálffy László
Ez későbbi kép (1960-as évek eleje), amikor már hozzákezdtek az Erzsébet hídhoz és nem volt már hurokvágány a Márc.15. téren, hanem visszafogás volt a Szabadsajtó úton.
2013. október 13. 16:04
Mihálffy László
Megpróbálok két kérdésre válaszolni.
1. mint "villamos guru", kiszúrtam a villamosok.hu oldalon a megfejtést a 2 bukfenc különböző szélvédőjére: a baloldali az első, 1928-ban gyártott, míg a másik az újabb, 1931-ben gyártott sorozatból származik, és a két sorozat között a legfőbb különbség épp a szélvédő volt. (Egyébként csak a jobboldali 68-as, a baloldali 45-ös. Korábban Keleti pu.- Márc.15.tér, itt már Keleti pu.- Felszab.tér)
2. azzal a különleges fényjelző készülékkel régi buszvégállomások képein (legutóbb egy hűvösvölgyi képen) találkoztam, és régebben (amíg nem itt volt a villamos-vá.) itt is volt busz-vá. Egymás alatt szerepeltek az innét induló viszonylatok számai, és az indító mindig a legközelebb induló viszonylat számát világította ki. Talán legalul vagy legfelül volt egy szám nélküli lámpa is, amit az induláskor gyújtott fel.

Továbbra is kitartok amellett, hogy ez nem 50-es évek vége, hanem egy későbbi állapot a 60-as évek elején. A korábbi állapotot jól mutatja az "1950-es évek vége, Felszabadulás tér" című kép, sok-sok busszal, és olyan pótkocsis villamossal, amely csak a Márc.15. téri hurokban tudott megfordulni, amelyet az új Erzsébet-híd építése kezdetén elbontottak.
2013. november 17. 18:43