Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1910-es évek, Lánchíd tér, 1. kerület

További információk a képhez

1910-es évek. A Clark Ádám tér oldalában a 7-es villamos, ami felsőszedősnek tűnik, annak ellenére, hogy nem látszik fölötte a vezeték... Az viszont biztos, hogy nyitott peronú, aminél a szívemhez közelebb állót (közelállóbbat ?) SOHA SEM fognak alkotni!
A Lánchídon, mint, ha egy Omnibusz iramodna az alagút felé...
Mi több iramodik is.
Eme Omnibusz  fölött az a "kandeláber-ív", vagy mi a szösz... az mi a szösz?
Na és az orrunk előtt a bal alsó sarokban ez egy igazi gázlámpa, ugye?  Valaki segítsen, mert ha ezt meg nem tudom, akkor a Dunának megyek, aztán harakirit követek el, azaz szeppukut, majd  fölakasztom magam, persze csak, ha minden kötél szakad... A sorrendet megválaszthatja a Tisztelt látogató, miután válaszolt az ugyebár sorsdöntő kérdésemre. 
De aztán visszatérek, (miként a Swarci bátyám) és megtudom a választ és visszaírok...
A háttérben viszont ott virít a Gresham-palota.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-as évektől Népszínház tér

Érdemes utánanézni:

Omnibusz, Gázlámpa
 • Forrás: Képeslap
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Mihálffy László
Lánchíd: omnibusz, nem lóvasút.
A villamosvonalak számjelzését 1910-ben vezették be, tehát 1910-es vagy azutáni felvétel.
A villamos fölött a felsővezeték nem látszik, de kétoldalt a tartóoszlopok igen, és az egyik keresztsodrony is jól látszik a felsővezeték egy darabjával, a másik vágány fölött.
2013. október 11. 22:47
  Popovics András
  Popovics András
  Bizony itt sok hiba volt.Köszönöm a javításokat.
  2013. október 12. 04:15
  Popovics András
  Popovics András
  Apropó! a harakirit meg a többit illetően mi legyen a sorrend László?
  2013. október 12. 04:22
Mihálffy László
Ami a harakirit illeti: ezzel nem kéne foglalkozni. (Milyen kellemetlen lenne, ha a harakirit követő napon jönne itt egy hozzászólás a megoldással!)
Foglalkozzunk azzal amit tudunk.
Nem voltam rest, és utánanéztem, milyen összefüggés van a képeken látható felsővezetékes ill. alsóvezetékes villamosvonalak, valamint a kép kora között, ugyanis úgy vettem észre, hogy a képekre ráírt évszámokat ez nagy mértékben befolyásolta.
Szóval: 1887-től 1895-ig alsóvezetékeseket építettek, 1896-tól 1900-ig az új vonalak (BVVV), valamint a villamosításra kerülő lóvasúti vonalak is (BKVT) már nagyobbrészt felsővezetékkel készültek, csak a belvárosi vonalak egy része készült még alsóval. 1900-ban már a vonalak több, mint fele felsővezetékes volt, és ez az arány tovább nőtt 1914-ig. A még meglévő alsóvezetékeseket 1923/24-ben építették át felsővezetékesre.
2013. október 12. 22:44
  Popovics András
  Popovics András
  Üdvözlöm Kedves Mihály! Köszönöm, hogy megmentette az életemet. És köszönöm ezt a rengeteg értékes információt is!
  Engedelmével még felhasználom.
  2013. október 13. 23:03