1963, Clark Ádám tér, 1. kerület

További információk a képhez

1963. A Clark Ádám tér és a Lánchíd rengeteg finomsággal. A kép az akkor nem működő Vársikló valamelyik keresztező hídjáról készülhetett. A tér közepén az elmaradhatatlan vörös csillag, de legalább virágból! A tömegközlekedés, az nyitható tetőablakos Ikarus 620-asokkal képviselteti magát a FAÜ képviseletében. A többi jármű pedig Moszkvics, Pobeda, Skoda. A bal felső fekete és a bal szélső fehér autót nem tudom felismerni, de csak azért , mert én egy újszülöt vagyok. És mint tudjuk egy újszülöttnek minden fehér és fekete autó új....
Talán a tisztelt látogató...
A kandeláberek szépek, mint régen és, lassan-lassan manapság is...
És itt látható a buszmegálló oszlopán az időszak tereit és utcáit uraló fém szeméttartók ezen nemes darabja. És a tetőpont ehhez a kis novellához: A 0 kiométerkő, maga! A második  és 1975-től háttérbe szorított, lefokozott, elszállított, a rákoshegyi vasútállomás előkertjébe száműzött 0 kilométerkő.  22 évnyi "uralkodás" után megérdemli, hogy megnevezzem. Molnár László: távolba néző szerelő autókerékkel című műve.  A szobor 1953-tól 1975-ig tartotta a pozícióját. Aztán....valamely érdekkörök valamely okából vezérelve az új "nulla" vette át a téren a helyét. A háttérben pedig az akkoriban híres  Kék Duna étterem egy pontonon.
Ilyen is volt Budapest. Köszi Fortepan!Jelenlegi és régebbi nevei:

Clark Ádám tér, Lánchíd tér (az 1870-es évek közepétől), Népszínház tér (az 1860-as évektől), 1912-től Clark Ádám tér

Érdemes utánanézni:

Borsos Miklós
 • Forrás: Fortepan.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."

Korábbi hozzászólások (2)

László Dorogman
László Dorogman
Kedves András, szerintem a buszok kifejezetten Ikarus darabok, mégpedig a 620-as típusból (egyik már kék-ezüst színűre fényezve. A MÁVAG gyártmányai ekkor már meglehetősen kiszorultak a pesti (pláne a budai) utakról.
A két, illetve három gépkocsi közül a balszélső (félig levágott példány, amint a zebrához közelít) egy Volga. A másik világos autó, amely már a körforgalomban cikázik, szerintem egy Mercedes 180 vagy 190 (meglehetősen ritka fényezéssel, hiszen akkoriban erre a típusra a fekete fényezés volt a jellemző). A bal felső sötét színű kocsira - meglehetősen elmosódottan látszik - több tippem is lenne: VW Bogár, Saab, esetleg ős-Skoda az 50-es évek első feléből. A FIAT 500-t kizárnám, annak ennél jóval rövidebb volt a tengelytávja.
Talán egy igazi autószakértő eloszlathatja a kételyeket?!
2013. december 31. 14:35
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm, javítom.
  2013. december 31. 18:06