Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek eleje, Andrássy út, 6. kerület

További információk a képhez

1890-es évek eleje, Andrássy út 25. A MÁV Nyugdíjintézetének bérháza.
Az épületet Lechner Ödön tervezte és 1883-tól 1896-ig épült.
Később, az 1800-as évek vége felé (a földszintjén működő Drechsler-kávéházról) Drechsler-palotának is nevezték.
1950-től az Állami Balett Intézet.
1896 előtti a kép, lévén a Földalatti (nem Metró!) lejárója még nincs az épület előtt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Andrássy út, 1768-tól Ellbogengasse (Könyök utca), 1830-as évektől egy része Schiffmannsplatz (Hajós tér), Herminenplatz (Hermina tér), 1840-es években Maurergasse (Kőmíves utca), 1883-tól Sugár út, 1886-tól Andrássy út, 1950-től Sztálin út, 1956. októberétől Magyar Ifjúság útja, 1957-től Népköztársaság útja, 1990-óta Andrássy út
  • Forrás: budapest anno
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

László Dorogman
László Dorogman
Ebbe az épületbe jártam ált. isk. 2 osztályában (1959/60 tanév), miután az "anyaiskola" (VI. Labda u.4) nem bírta befogadni a rengeteg gyereket. Egy-egy évfolyamon 5-6 osztálynyi kisgyerek tanult akkoriban, az átlagos osztálylétszám 35 volt! Az '58-ban beiskolázott évfolyamon A-tól F-ig jelölték az osztályokat (ez hatszor 35 = 210 gyereket takar), az utánunk következő évjáraton feltehetően még többen voltak. Emiatt kellett az '59-ben II. osztályba lépő srácokból (akkor még fiúiskola volt a Labda utcai, a koedukáció csak 1960-ban kezdődött) két osztálynyit áttelepíteni a Balett Intézetbe. Ahol persze földszinti osztálytermeket kaptunk, a mienk (II/A) ablakai ráadásul a Dalszínház utcára néztek, így még nappal is fel kellett kapcsolni a mennyezetről lelógó lámpákat. Tornaterem egyáltalán nem volt, a "tornaórákat" az osztályteremben, a padsorok között "abszolváltuk". Egy évvel később alighanem enyhült a demográfiai nyomás, mert 1960 szeptemberében visszatérhettünk a Labda utcai suliba. Akkoriban a Balett Intézet épülete még jó - a maihoz képest ragyogó! - állapotban volt, elképzelni sem tudom, hogyan lehetett hagyni ennyire lepusztulni!
2013. december 31. 13:08