1898, Kerepesi (Rákóczi) út, 7. és 8. kerület

További információk a képhez

1898, Kerepesi (Rákóczi) út. Nevezhetnénk akár Blaha Lujza térnek is, de a tér csak 1918-tól Blaha Lujza tér. A szemben lévő épület a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája (1892). Tetején Hermész (más néven Merkúr). A domborművek a ház tetején minimum elképesztőek!
A Kerepesi (Rákóczi) út jobb oldalán a "László ház", amely ház Kiss István tervei alapján 1895-re készült el László Zsigmond számára!
Még nincsen automobil. Ez nem véletlen. Az első 1905-ben érkezett Magyarországra és az ilyen képekre!.
Ami van, az a következő: alsószedős villamos, lovaskocsi, napernyő, csodás kandeláber, kockakő, szám nélküli villamos, telefon légvezeték (azaz a telefonálás vezetékei a korabeli háztetőkön. Fellelhető még a szélkakas is.
A teljes (nagyobb) kép itt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan.hu (82671), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.146, Fotó Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."