Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek vége, Soroksári út, 9. kerület

További információk a képhez

1800-as évek vége, Soroksári út, Közvágóhíd. A későbbi finom falatok még a karámok közt. 1872-ben készült el Budapesti Marhavágóhíd néven.
A kivitelezést Julius Hennicke (egyes források szerint (Hennicker Gyula) porosz királyi mérnök végezte Van der Hude építész tervezésével.
A Központi díszes torony a vágóhíd saját víztornya.
A főbejárat két oldalán lévő, eredetileg kőből készült, a szarvasmarhát megfékező fiúk szobrait láthatjuk. Ezek Begas Reinhold berlini szobrász művei. Később Sződy Szilárd javításai után 1937-ben bronzba öntötték őket.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1800-as évek vége, Soroksári út, Közvágóhíd
  • Forrás: Fortepan.hu (82484), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.160, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©