Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1970-1974, Újpest, Árpád út,(1950-től ) 4. kerület

További információk a képhez

1970-es évek. Újpest, az Árpád út végén. Amikor még nem volt felüljáró, de nyitott peronú osztott szélvédős 55-ös villamos végállomásán....az igen.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Árpád út
 • Forrás: hampage.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (4)

Gábor Baji
Gábor Baji
Még- és már nem volt felüljáró. Az 55-ösök átjártak Palotára, a mostani 12-es végállomásáig. A vasút felett egy vágányú hídon.
2013. október 02. 20:49
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm. van egy két képem erről is, de nem tudtam hova tenni őket. Ha beteszem őket ide, akkor számíthatok a segítségére a pontos helymeghatározást illetően? Mert, hogy erről a környékről csak igen halvány emlékeim vannak.
  Papinho
  2013. október 03. 05:12
Mihálffy László
Ha erről a helyről van még képed, kedves András, tedd be nyugodtan, megfejtem! Pár száz méterre laktam ettől a helytől.
A villamos régi, egyvágányos felüljáróját még az 1800-as évek végén építették, akkor a BÚR Vasút vonala volt, majd később az 55-ösé. Az új Árpád úti közúti felüljáró építése miatt ezt el kellett bontani, az 55-ös villamosnak ideiglenes fejvégállomásokat alakítottak ki a vasút két oldalán, és járműparkját lecserélték - ugyancsak ideiglenesen - ezekre a képen is látható ikerkocsikra, hogy hurok nélkül is meg tudjanak fordulni.
Egy rövid ideig a Víztoronynál fordultak az 55-ösök (mint a 10-es), ezalatt lebontották a felüljárót és elkészítették a képen látható vágányt, mely a felüljáró helyén utcaszintben vezetett a vasúti sorompóig (mely látszik a képen). Idáig járt pár évig az 55-ös (a vasút túloldaláról az 55A ment tovább), amíg az új közúti felüljáró el nem készült.
A képen látható gyalogos felüljáró már a villamos-felüljáró idejében is itt volt, sokan vették igénybe, mert a sorompózárások hosszúak voltak, nemcsak az átmenő vonatforgalom, hanem az állomási tolatások miatt is.

Végül megemlítem, a fénykép készítőjének bal keze felé esik, az Árpád út túloldalán, annak a régi 43-as buszvégállomásnak a helye, ahol gyerekkoromban sokat időztem.
2013. november 08. 21:59
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm az információhalmazt. De különösen a felajánlást, mert, hogy van még kép a környékről. Azért nem mertem még betenni, mert számomra egy kicsit rejtélyes az egyvágányos villamos felüljáró. De előkerítem őket és beteszem ide, előre is megköszönve a segítségedet!
  2013. november 09. 04:08