Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1958, Rákóczi út 23. és 21., 8. kerület

További információk a képhez

1958, Rákóczi út 21., az Uránia mozi épülete. A moziról néhány szót Wotan Doctor jóvoltából:
Az Uránia Tudományos Színházat, ezt az új intézményt 1899-ben felszerelték álló és később mozgóképek bemutatására alkalmas vetítőberendezésekkel - így indult útjára az immár több mint 100 éves Uránia filmszínház. 1916-tól kezdve az Uránia filmszínházi műsorok bemutatására tért át, a tudományos előadások délutánra szorultak, majd idővel teljesen megszűntek. 1930-ban új korszak nyílt az Uránia épületében, Pekár Gyula eladta a legszebb pesti mozit az UFA (német) Filmgyárnak, ettől kezdve főként az UFA filmjeit játszotta nagy sikerrel. A második világháború után a Szovexport mozija lett, 1945 februárjában itt tartották az első háború utáni filmelőadást, mely természetesen a győzedelmes Vörös Hadsereg küzdelmeit mutatta be. Később az épület újra visszakerült magyar tulajdonba, s lett a főváros kedvelt mozija. 2002-ben eredeti szépségében újíttatta fel a több mint százéves épületet s a 425 fős díszterem mellé még két 60 fős kistermet is kialakítottak az Uránia épületében.
A film: a Micsoda éjszaka. Ez egy korabeli bűnügyi, jópofa vígjáték volt Latabár Kálmánnal, Tolnai Klárival. Én magam is -lévén ekkor 2 éves voltam- csak sokkal később láttam a filmet. Mindenképpen ajánlom a "később születetteknek"!
De amiért ez a soron következő kép az oldalamon, az nem a véletlen műve! A 8. kerület városrész neve 1777-től Józsefváros. II. József után. Az első uralkodó, aki a Habsburg–Lotaringiai-házból származott. Mária Terézia fia, a „kalapos király” néven lett ismeretes.
Megdöbbenve olvastam Ráday Mihály Budapesti utcanevek c. könyvében, hogy a kerület önkormányzata egészen egyszerűen megszüntette, eltörölte ezt a városrész kifejezést (az utcanév táblálon) 237 év után!!! Na de ez legyen ezentúl józsefvárosi házak falain, az utcasarkokon? A Józsefvárosról sok minden juthat az ember eszébe...
De az, hogy ezt a főnevet kitöröljük a történelemből, az azt hiszem senkinek sem!
Vagy mégis...
Ui.: Salamoni megoldás született a problémára! Az újonnan kihelyezett utcanév táblákra felkerült az új városrésznév, de egy kis küszködés után megmaradt a régi városrész név is...
A mozi mellett pedig a Rákóczi út 23., és az Erzsike ESPRESSO.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, 1874-töl Kerepesi út, 1804-től Kerepescher Strasse (Kerepesi út), A XVIII. század elején Hatvaner Strasse
  • Forrás: Fortepan.hu (3763), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ UVATERV, Wotan Doctor
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©