Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1970-es évek, Kálvin tér, 8. kerület

További információk a képhez

1970-es évek. Nagy formátumú kockakő és körforgalom a Kálvin téren. A Baross utca torkollik bele éppen egy Ikarus 60-as trolival, ami ez esetben a 74-es titulust viseli. Mögötte egy egy billenős ZILl, ami pedig az én kicsiny kis lelkemnek az ő csücske, tudniillik ilyennel kezdtem én a pályafutásomat 1975-ben.
De a legérdekesebb az egész képen talán, hogy a Baross utca ekkoriban még kétirányú, azaz akár még be is lehet rá fordulni az Üllői útról!
Középen egy UV, a háttérben pedig a Kálvin téri református templom. A többi jármű megfejtését  a Tisztelt látogatóra bízom.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Kálvin tér, A 18. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), Heu- und Borstenviehhändler Platz (Széna- és disznókereskedők tere), A 19. századtól Heumarkt (Széna piac), 1866-tól Heuplatz (Széna tér), 1874-től Calvin tér, 1953-tól újabb írás Szerint Kálvin tér
 • Forrás: Családi archívum
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

József Oláh
József Oláh
Nem tudom, csak találgatok: de a szemből érkező troli is valószínűleg a 74-es viszonylat, ami a tér megkerülése után pontosan ahhoz a kisívű jobbkanyarhoz készülődik a Baross utcába.
2012. december 30. 19:15
  Popovics András
  Popovics András
  Üdvözlöm Kedves József ! Köszönöm a hozzászólását. Nagyon jól találgatott! A 74-es troli bement a Kecskeméti utcába és a Felszabadulás tér előtti kis utcában, a Curia utcában volt a másik végállomása. Aztán onnan vissza az Orczy térre. Ahogy Ön is megjegyezte a Kálvin tér felől be a Baross utcába és végig. Mert ekkor még kétirányú volt a Baross utca az elejétől a végéig. És ami egy másik kedvenc képem lényege, hogy az Üllői út és a Baross utcai átjáró helyén még házak voltak. Az egyiknek az aljában a Badacsony étterem. Megtalálható az oldalamon !
  2012. december 31. 06:21
Fekete Géza
Fekete Géza
A kecskeméti u i sarkon egy lebombázott ház helyén zenés táncos kert helység volt ha jól emlékszem .'56 után ?
2013. november 10. 10:19