Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1972, Nagy Sándor (Nagysándor József) utca, 5. kerület

További információk a képhez

1972, Nagy Sándor (Nagysándor József) utca a Rosenberg házaspár, (Hold) utca felé nézve. Szemben az egykori Magyar Királyi Postatakarékpénztár épülete, ma a Magyar Államkincstáré. 1901-ben adták át. Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervei alapján épült. Az oromzatot aranysárga méhkasok díszítik, mint a gyűjtögetés és takarékosság - takarékpénztárról lévén szó - szimbólumai.
Lechner Ödön akkora tiszteletnek örvendett, hogy temetésekor, 1914-ben a szervezett építőmunkások öt perce abbahagyták a munkát az egész országban.
2001-ben posztumusz Magyar Örökség-díjjal ismerték el a magyar építészetet megújító munkáját. (Ui.: kedvenc építészem: Lechner Ödön, becenevén "Papszi".)

Jelenlegi és régebbi nevei:

1987-től Nagysándor József utca, 1929-től Nagy Sándor utca, 1886-tól Hajnal utca, A XIX. században -korábban- Morgen Gasse, Rölich Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (250268), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Vimola Károly
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©