Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1951, Kossuth Lajos tér, 5. kerület

További információk a képhez

1951 április elején készült fotó, amely a Kossuth Lajos Lajos tér déli részét ábrázolja. A háttérben a metróépítés felvonulási területe. A minisztérium előtt az 1949.december 21-én, Sztálin 70. születésnapján átadott trolibusz végállomása. (Akkor szűntek meg a villamosok 70. és az fölötti számozásai, és ekkor vették át a 70 fölötti számokat a trolibuszok.) Az épületek többségén április 4-ét, a "felszabadulás" ünnepét és a kommunista vezetőket éltető dekorációk. Szemben a Rákóczi Ferenc szobra.
MTB (moszkvai troli busz), mint 70-es. A troli mellett a Földművelésügyi Minisztérium épülete. A háttérben a Ságvári tér (Vértanúk tere) és a Nádor utca.
A stuka pedig  mint 2-es járatszámú villamos.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1927. november 6. óta Kossuth Lajos tér, 1919-től Országház tér, 1918-1919-ben Köztársaság tér, 1898-tól Országház tér, 1853-tól Városi Tömő tér (Stadt Schopper Platz), Tömő tér, 1853-tól Városi Tömő tér (Stadt Schopper Platz), 1898-tól Országház tér, 1918-19-ben Köztársaság tér, 1820-as évektől Stadtischer Auswind Platz („Városi kikötő tér”), Városi Fészer tér, Hajókászati tér, Schiffauswindsamts Platznak („Hajókirakodási Hivatal tere”)
  • Forrás: Fortepan (05363), orig: UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Mihálffy László
MTB troli a 70-esen és stuka a 2-esen.
2013. október 13. 15:02