Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1929, Jánoshegyi út, 12. kerület

További információk a képhez

1929, Jánoshegyi út, a János-hegyi Erzsébet-kilátó díszkivilágítása. A lámpafüzérek és a szegélyvilágítás. Az épület jellemző vonlainak bemutatására kis teljesítményű izzólámpákból álló füzéreket szereltek fel a párkányokra a horizontális, a pillérekre pedig a vertikális tagoltság hangsúlyozására. Ebben az időben már ismertek voltak a külföldi példák, mégis nyugodtan kimondható, hogy Budapest a díszkivilágítás tekintetében az elsők között volt az európai nagyvárosok sorában, megelőzve Berlint, Bécset, Brüsszelt vagy Rómát. Az Erzsébet-kilátó Budapest legmagasabb pontján, a János-hegy tetején, 527 méteres tengerszint feletti magasságon áll.
Nevét Erzsébet Amália Eugénia - gyakori becenevén Sisi - teljes német nevén Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József feleségéről kapta. Sisi 1882-ben járt a hegyen.
1910. szeptember 8-án adták át a nagyközönségnek. A tervező Schulek Frigyes, a kivitelező Kluczinger Pál volt.
A kilátó tetejéről készült egy kisebb fajta csoda, 2010-ben.
Sajnos a 70 gigapixeles panorámakép jelenleg már nem elérhető egyszerű halandónak...
A szocializmus éveiben a kilátó tetején messzire világító vörös csillagot a rendszerváltás után eltávolították.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1886-tól Jánoshegyi út
  • Forrás: https://facebook.com/konyvbanya
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©