Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1884-1895, (1932-től) Hősök tere, a Gloriette emlékmű, 14. kerület

További információk a képhez

1884-1895, A Gloriette emlékmű, avagy Gloriette kútja, egészen pontosan ivókútja, a mai Hősők terén. Ybl Miklós műve 1884-1895-ig állt nagyjából a mai emlékmű helyén. A mű apropója, hogy Zsigmondy Vilmos 1877-ben itt talált rá annak a  hévíznek a forrására, amely azóta is működteti a  szomszédságban 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt. 1938-ban egy másik kutat is kellett fúrni az elegendő mennyiségű artézi víz elérése céljából. A Gloriette-et újra felépítették a Széchenyi-hegyen, ma is ott látható, persze ivókútként már nem funkcionál. A kút megvan, a tér kövezete alatt, a vezérszobrok mögött.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1898-tól Széchenyi-emlékmű és kilátó, 1884-től Gloriette emlékmű

Érdemes utánanézni:

 
 • Forrás: pestbuda.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (4)

Majkó Zsuzsanna
1895-ben lebontották, a helyén épült fel a Millenniumi Kiállítás főkapuja. A Gloriette-et újra felépítették a Széchenyi-hegyen, ma is ott látható, persze ivókútként már nem funkcionál. A kút megvan, a tér kövezete alatt, a vezérszobrok mögött.
2012. december 05. 15:49
  Popovics András
  Popovics András
  Üdvözlöm Kedves Zsuzsa! A Széchenyi-hegyre történt költöztetést, ami FONTOS ezen kép kapcsán, valóban elfelejtettem megemlíteni ! Köszönöm a hozzászólását.
  Papinho : a szerk.
  2012. december 07. 00:42
Nagy Tibor Zoltán
Nagy Tibor Zoltán
egészen pontosan, most akkor mely szobroknál helyezkedett el ez a kút?
2013. április 08. 10:45
  Popovics András
  Popovics András
  Nagyjából a mostani emlékmű helyén, azaz a Gábriel arkangyal helyén !
  2013. április 17. 03:03