Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1966, Rákóczi út a Kiskörút felé nézve, 7., 5. és 8. kerület

További információk a képhez

1966, Rákóczi út a Kiskörút felé nézve. Az Astoria kereszteződés már rendőrbódé (megemelt pulpitusú közlekedési irányító központ) nélkül, de már a 3. (!) budapesti gyalogos aluljáróval. Szemben az Astoria szálló és a Kossuth Lajos utca. Jobbra a Tanács (Károly) körút, Balra a Múzeum körút. Szemből egy 7-es járatszámú FAÜ csuklós közelg nyitható tetőszellőzőkkel. A Kossuth Lajos utcából egy UV közeledik. A megállóban egy 67-es kozépperonos "bukfenc". Előtte egy egy alsóablakos, kétoldalas, alsóablakos Bengáli villamos. A közvilágítást két UFO, az ostorlámpák és a kalapos lámpák biztosítják. Nagyszerű kép az akkor közlekedett villamosokról és autóbuszról, valamint a kereszteződés akkori kinézetéről. Az UV és a szemből jövő nyitott peronú kalauz nélküli (!) villamos. A gyalogosokat a lánckorlát óvja a "szertelenkedéstől". Ui.: Olsvay Endre tollából: Rejtélyes viszont az egykocsis favázas a Kiskörúton: alighanem üzemi menetet teljesít, mert ilyen kocsik már rég nem jártak akkor (főleg nem szóló motorkocsiként.) erre. (47, 49, 52, 52/A, 52/B. (Ez utóbbi csak '66 nyaráig közlekedett, de szintén 3-kocsis UV-ben, akár az összes többi.). Köszönjük (bár egy kicsit megkésve) Kedves Endre!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan.hu (252204), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ FŐMTERV SZERZŐ Domonkos Endre
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Julia Fejes
Julia Fejes
Nagyon erdekes!
2013. július 14. 23:42
Kornél Barta
Kornél Barta
igen érdekes nézni.
2013. augusztus 29. 14:24
Fáy László
Az Astoriával szemben lévő két ház volt az utólsó amit árkádosítottak, a Kossuth Lajos utca további házai megmenekültek, kivéve a Petőfi Sándor utca sarkát, de ez inkább az aluljáró lépcsői miatt került megépítésre.
2013. szeptember 08. 17:54
Miklós Sztankovics
Miklós Sztankovics
A képen a csuklós tuja az a 68-as villamos. Az Örsröl a Móricz Zsigmond körtérig 45 perc volt az út. A 67-es végállomása a Szarvas téren volt ott fordult meg és ment vissza Palotára a "Gumibot" térre. A Kép 1972- ben vagy elötte elött ¨készült mert 72.ben felszedték a sineket az Erzsébet hidon.. A Metro átadása után egy darabig még volt villamos járat, ameddig a Végállomás a Deák Téren volt, de amikor a Déli-ig átadták a Metrot akkor magszünt a Rákóczy uton a villamos járat. A Nagymutterom is mindig tujázott mert félt a mozgólépcsön egyedül.
2013. november 08. 05:56
Olsvay Endre
A kép legkorábban 1965-ös: 601-es Trabant látható rajt, továbbá háromkocsis UV /44-es/, ami csak '65 tavaszán lett ez az összeállítás. Ugyanakkor elvileg is legkésőbb ' 68 tél (az emberek öltözéke nem telet enged sejtetni), mert tavasszal-nyáron a teljes 7-es buszjáratcsaládra Ik.180-asokat osztottak be.
A Bengáli csuklós pedig 60-as is lehet, nem csak 68-as.
Rejtélyes viszont az egykocsis favázas a Kiskörúton: alighanem üzemi menetet teljesít, mert ilyen kocsik már rég nem jártak akkor (főleg nem szóló motorkocsiként.) erre. (47, 49, 52, 52/A, 52/B. (Ez utóbbi csak '66 nyaráig közlekedett, de szintén 3-kocsis UV-ben, akár az összes többi.)
2013. december 08. 02:34