Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1967, Sóház utca, 9. kerület

További információk a képhez

Sóház utca, baromfi vásár a Központi Vásárcsarnok mellett. Amikor a baromfi (főleg a csirke és a tyúk) még készen (grill csirke) és félkészen sem (bontott csirke) formájában nem került az emberek asztalára. A piacra kimenvén ilyen kertecekből kiválogatván egészben, élve hazacipelve és aztán saját kezűleg feldolgozva...Aki hazavitte, az még egy darabig életben tartotta a későbbi elemózsiát. Erre a legáltalánosabb mód a jószág lábánál fogva történt kikötözése volt. Asztal lábához, hokkedlihoz, bármihez. A lényeg, hogy a hétvégére szánt finom falat meg ne szökjön...Aztán pedig vasárnap a rántott hús illatávall lett tele a Kárpát-medence.
Ui.: Sóház: só raktározására alkalmas épűlet. Az utca akkor keletkezett az Alsó Duna sor egy szakaszából, amikor felépült itt az Ybl Miklós tervezte Fővám-palota. Pest város volt a sókerekedelem központja. A sóház és a sóhivatal először a mai Széchenyi István téren volt, majd átkerült a mai egyetem helyén volt épületbe. Ennek emlékét őrzi a név.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Sóház utca
  • Forrás: Fortepan.hu (196206), ADOMÁNYOZÓ Zofia Rydet
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©