Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1952, József körút az Üllői út felől nézve, 8. kerület

További információk a képhez

1952. A Nagykörút és at Üllői út kereszteződés. Ez is alig felismerhető.
Az egyetlen biztos pont a Kisfaludy (Corvin) köz sarok. Azóta is élelmiszer bolt van ott.
Később taximállomás lett előtte. A 6-os villamos ekkor már régóta uralta a Nagykörút látképét. Ezúttal még nyitott peronú köntösben. Az Üllői sarkán lévő ház sem ugyanaz, mint a mai. A zebra még pöttyökből van és aluljáró sincs még. Az aszfalt korszaka sem jött még el (mindkét úton kockakő a burkolat). A forgalmat -a közlekedési lámpákat vezérelve- egy rendőr irányítja egy kis dobozka segítségével itt az édesséb bolt előtt.
Viszont van még fa az Üllői úton! De van még más is. A lovaskocsi és az oldalkocsis motoron kívül egy tetszetős három tagú 63-as villamos.
Ezen "tuja" ekkortájt a Nagyvárad tér és a (már) Moszkva (manapság ismét Széll Kálmán) között. Találhatunk még kandelábert és fém szemétgyűjtőt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút, 1838-tól Braumeister Gasse (Serfőző utca), Az 1810-es években Szalay Gasse (Szalay utca)
 • Forrás: Fortepan.hu (16801), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Magyar Rendőr
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Gyökhegyi Bánk
Mégegy érdekesség: az Üllői úti villamossínek még nem kerültek középre. Ezt a munkát az Üllői út belső szakaszán, a Nagyvárad tér és a Kálvin tér között 1953-ban végezték el. A Nagykörúton 1948/49-ben, a Kiskörúton pedig 1949/50-ben helyezték át középre a síneket.
2013. november 13. 18:01
  Popovics András
  Popovics András
  Mi volt az oka a sínek középre kerülésének?
  2013. november 14. 01:31
Gyökhegyi Bánk
Ezzel kapcsolatban nem találkoztam még szakmai magyarázattal, csak saját kútfőből tudok találgatni. Úgy gondolom, hogy forgalmi okai lehettek. Egyrészt a középen futó villamos elválasztotta a korábbi kétirányú autóforgalmat egymástól, ezzel csökkentve az ütközések veszélyét (pl. előzéskor). Ugyanakkor lehetővé vált, hogy a szélesebb utakon a villamos mellett 2x2 sávos forgalom jöjjön létre, ami jobb és biztonságosabb forgalmi állapot. Lehet, hogy tévedek, de engem is érdekelne, hogy mi volt a döntés hivatalos / szakmai indoklása.
2013. november 14. 20:29
  Popovics András
  Popovics András
  Én azért ezt is köszönöm:
  2013. november 15. 02:12
Gyorgy Dragon
Gyorgy Dragon
Amennyiben a kép bal felső sarkában található utcasarok a fő tájékozódási pont, az bizony a Corvin köz...
2013. november 16. 09:21