Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1957, Köztársaság, (II. János Pál pápa) tér, 8. kerület

További információk a képhez

1957, Köztársaság (II. János Pál pápa) tér.
Háttérben (jobbra) a Népszínház utca. Ezen sörözö, falatozó, borozó az 1960-as, 1970-es években a környék egyik legforgalmasabb, "leghírhedtebbbb" kocsmája volt. Ha jól emlékszem, akkor talán az 1970-es években eme helyen nyitották meg az Eszperantó éttermet. Ez azért érdekes, mert ebben az időszakban próbálták meg világszerte elterjeszteni az Eszperantó nyelvet. Ez talán már nevetségesnek is tűnhet talán, de igaz! Oly annyira, hogy az eme helyen kicsit később létesült, étteremben akkor dolgozók eszperantóul is tudtak beszélni az ide betévedt vedégekkel, akiknek szerintem fogalmuk sem volt erről az egészről és kb.: ketten voltak.
De úgy tűnik, hogy ez egy zsákutca volt. Az összes többi nyelvből megalkotott "össznépi" nyelv nem vált be. 
Ma egy "idegen kézben lévő" áruház működik itt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

2010-től II. János Pál pápa tér, 1946-tól Köztársaság tér, 1902-től Tisza Kálmán tér, 1873-tól Új vásár tér, Az 1860-as években Neu Mark Platz, 1838-tól Lóvásár tér, 1784-től Heu Markt (széna tér) vagy Bauer Markt (paraszt piac)
  • Forrás: Fortepan.hu (3757), ADOMÁNYOZÓ UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©