Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1950, a Keleti pályaudvar előtt a Baross szobor, 8. kerület

További információk a képhez

1955. A Baross téren Baross Gábor szobra. Háttérben a Keleti pályaudvar.
Az a kémény a háttérben vajh mi lehet? Ami pedig az eme kérdésemre érkező válaszokat illeti, az Halász istván kedves látogató írásából a következő: A kémény a háttérben a Keleti pályaudvar "Öregkezelői kazánház"-ának kéménye. Ez a kazánház látta el az indulásra váró személyszállító vonatok kocsijait gőzzel a Csarnok I - V. és a Külső B - D vágányain a mozdony rákapcsolásáig. Benne néhány (emlékeim szerint kettő), selejtezett gőzmozdonyból kibontott széntüzelésű kazán működött. A kazánház az 1960-as - 1970-es évek fordulóján került üzemen kívül, mert a villamos vontatás térnyerésével, valamint az elővárosi vonatok un. ingavonati rendszerének térnyerésével a tartózkodási idők csökkentek és az előfűtéshez történő gőzszolgáltatás eme berendezése elavult és feleslegessé vált. Köszönjük Halász Istvánnak!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1902-től Baross tér
 • Forrás: Fortepan (6140), Halász István
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Halász István
A kémény a háttérben a Keleti pályaudvar "Öregkezelői kazánház"-ának kéménye. Ez a kazánház látta el az indulásra váró személyszállító vonatok kocsijait gőzzel a Csarnok I - V. és a Külső B - D vágányain a mozdony rákapcsolásáig. Benne néhány (emléeim szerint kettő), selejtezett gőzmozdonyból kibontott széntüzelésű kazán működött. A kazánház az 1960-as - 1970-es évek fordulóján került üzemen kívül, mert a villamos vontatás térnyerésével, valamint az elővárosi vonatok un. ingavonati rendszerének térnyerésével a tartózkodási idők csökkentek és az előfűtéshez történő gőzszolgáltatás eme berendezése elavult és feleslegessé vált.
2013. december 14. 20:09
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi, ez értékes volt.
  2013. december 17. 17:08