Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1905, Calvin (Kálvin) tér, 5. kerület

További információk a képhez

1905, Calvin (Kálvin) tér, szemben-jobbra a Múzeum körút. A sötét ház maga a Geist-ház, (Tervezte: Ybl Miklós).
A Kecskeméti utca és a Múzeum körút sarkán 1863-ban épült.
A ház földszintjén működött az 1870-es évektől a híres Báthory kávéház "Bátorka" becenéven. Az épület megmaradt részeit 1948-ban bontották le. Középen-egyrészt- a Danubius-kút. 1883-ban állítottak fel. Ybl Miklós, Fessler Leó, Brestyánszky Béla és Marchenke Vilmos munkája. De érdekes lehet -másrészt- még az újszülötteknek a szintén középen látható (ekkor még szám nélküli) nyitott peronú villamos, ami ekkoron a feliratai szerint a Calvin tér és a Népliget között közlekedett. Már van ugyan áramszedője felül, de a felsővezetéke nem látható, azaz alsószedősnek tűnik...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól Kálvin tér, 1875-től Calvin tér, 1866-tól Heu Platz (Széna tér), A XIX. században Heu Markt (széna piac), A XVIII. században Heu -und Borstenviehhandler Platz (széna és disznókereskedők tere, A XVIII. században, korábban Ketschkemeter Platz (Kecskeméti tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (200395), ADOMÁNYOZÓ Balázs János
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©