Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1860-as évek, (1902-től) Gellért tér, 11. kerület

További információk a képhez

1860-as évek, (1902-től) Gellért tér, Sárosfürdő. 
A Gellért fürdő előtti Sáros-fürdő. II. András a 13. században gyógyító kórházat és fürdőt hozott létre. A török időben Acsik ilidzse nevű fürdő. Buda visszafoglalása után a fürdő I. Lipót háziorvosának tulajdonába került. Az orvos fia, Wartenbergi Illmer Károly 1718-ban eladta a fürdőt Buda városának. A fürdőt magyarul Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt. A fürdő német neve Blocksbad volt ebben az időben, mely a Gellérthegy német nevére vezethető vissza. 1809-ben Sagits István, majd Koischor Szilárd tulajdonába került az egyszerű, egyemeletes, pajtaszerű épület. A XIX. század második felében a Sáros-fürdőt Buda és Pest lakói, a szomszédos mezővárosok és falvak lakói látogatták. 1894-ben a Ferenc József híd építésekor a fürdőt lebontották, majd 1901-ben a fővárosi közgyűlés elhatározta, hogy kisajátítja a Sáros fürdő forrást és telkét. A fürdő és a szálloda felépítésnek terve Budapest fürdővárosi koncepciójának része volt. A Gellért Hotel és Gyógyfürdő 1912–1918-ban épült szecessziós stílusban, tervezők - Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr, Sterk Izidor.
Háttérben a Szent Gellért-sziklatemplom, vagy Barlangkápolna, vagy Gellérthegyi-barlang, vagy Gellérthegyi sziklakápolna, vagy Iván-barlang, Lourdes-i Barlang, Lourdesi kápolna, vagy Szentiván-barlang, vagy Sziklakápolna.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1920-tól Szent Gellért tér, 1902-től Gellért tér
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©