Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1971, Zugligeti út, a Libegő, 12. kerület

További információk a képhez

1971, Zugligeti út, a Libegő.
A Libegő egy 1970-ben épült, a Zugligetből a János-hegyre vezető drótkötélpályás felvonó (függővasút). 1970 augusztus 20-án adták át a nagyközönségnek.
Azt nem tudom, hogy van-e köze a Libegő építési dátumának a nagyjából 100 évvel korábban (1868-ban) Budán elsőként megindult Lóvasúthoz, de az az érzésem, hogy igen!
Pontosan 100 év nem lehet véletlen! 
A Zugligeti lóvasút, majd a Zugligeti villamos 1870-ben épített „régi"  végállomása innen egy megállónyira volt (sőt még van ma is, csak siralmas állapotban)!  Ez az egy megállónyi pályahosszabbítás jelentette az általam egy másik képnél a világ legszebb villamos-megállójaként megjelölt épület végállomás titulusának lefokozását egyszerű villamos megállóvá. Az 58 -as villamos végállomása nem itt volt, hanemegy kicsit kijjebb, a Csermely út kereszteződés mellett. Utolsó útja 1977. január 17-én volt. Az 58-as villamos emlékét egy itt még megtalálható 58-as jelzésű "villamos-büfé" őrzi.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Zugligeti út, 1886-óta Zugligeti út
 • Forrás: Fortepan.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Olsvay Endre
Elnézést, de az 58-as végállomása nem itt volt, hanem úgy 3-400 méterrel följebb. Itt nem is volt megálló a Libegő megnyitásáig, csak akkor létesítették. Korábban tehát (majd 70 évig) a régi végáll. volt az utolsó megálló, a Vaskapu-nak is becézett, szurdokba bevágásként megépített, többvágányos, szintén legendás végállomás előtt. (Ott is volt szép épület, természetesen, ha az nem is érte utol a régi v.á. egyediségét: a hűvösvölgyire hasonlított. A "Külvárosi legenda" c. 1957-es filmben elég sokat és hosszan látszik, az egész villamosvonal és ez az új(nak aligha mondható, lévén már akkor is bő fél évszázados) végállomás.
2013. december 10. 04:57
  Popovics András
  Popovics András
  Éreztem, hogy sántít egy kicsit ez a végállomás. Köszi a segítséget, javítottam.
  2013. december 11. 02:39