Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960, Bánki Donát utca a Róna utca felől, 14. kerület

További információk a képhez

1960, Bánki Donát utca a Róna utca felől.
Ui.:Bánki Donát: (1859-1922): gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. 1893-ban Csonka Jánossal együtt feltalálták a porlasztót, amelyet a benzinüzemű motoroknál még ma is használnak. A hidrogépek, gőzturbinák és a kompresszorok szerkezettanának egyetemi tanára volt. Az első magyar motorkerékpár és motorcsónak konstruktőre. 1926-ban posztumusz megkapta a Magyar Tudományos Akadémia Nagyjutalmát. Tiszteletére 1955-ben a Gépipari Tudományos Egyesület megalapította a róla elnevezett díjat.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1953-tól Bánki Donát utca, 1942-től Nemzetes utca
  • Forrás: Fortepan.hu (132011), orig: SAMODAI JÓZSEF ZUGLÓI HELYTÖRTÉNETI MŰHELY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©