Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

 1936, Aréna (Dózsa György) út, 14.kerület

További információk a képhez

1936, Aréna út, Regnum Marianum templom.
A Regnum Marianum jelentése Mária Országa, amely a magyar katolikus hagyomány szerint hazánkat jelenti, az örökös nélkül maradt Szent István király halála előtt Szűz Máriának tett felajánlása nyomán. Az ünnepélyes alapkőletételre Csernoch János bíboros jelenlétében 1925. október 10-én került sor, a felirat szerint a tanácsköztársaság alóli megszabadulás iránti hálából. A tényleges munkálatok 1926 nyarán kezdődtek Kotsis Iván tervei alapján. Az épületet csak 1931. június 14-én szentelték fel. A templom pontosan a Damjanich utca tengelyében állt, bejáratával az Aréna út (Dózsa György út) felé nézett. 1951-ben Rákosi Mátyás parancsára lebontották, felrobbantották. 1969-ben nagyjából az egykori Regnum helyén állították fel Kiss István Tanácsköztársasági emlékművét.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1945-től Dózsa György út, 1874-től Aréna út, 1860-as évektől Arena Weg
  • Forrás: Fortepan.hu (39262), ADOMÁNYOZÓ Ted Grauthoff, hg.hu, forrás: szoborlap
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Bernáth Jánosné
Gyönyörű ez az egykori templomépület, 20 évet élt mindössze, miért volt ez útban Rákosinak............?Pár évvel ezelőtt volt arról szó, hogy talán újraépítik vagy esetleg valamilyen emlékművet állítanak a helyére, de most már régóta nem hallok róla semmit.Valószínűleg "hamvában hótt" ez a kezdeményezés...
2013. november 24. 16:21