Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1924, Körönd, 6. kerület

További információk a képhez

1924, Körönd, a Droszt Tivadar-féle taxiállomás.
Azaz a "Droszt" a (későbbi Kodály) köröndnél.
A droszt egy rövidítés, a taxidroszt rövidítése. Ez utóbbi szó pedig Drost Tivadarról kapta a nevét, aki feltalálta a "Drost-rendszert". Ez egy, az utcákra kihelyezett telefon volt, egy nagyjából ember nagyságú négyzet alapú hasáb dobozkában. Néhány helyen még (2014.03.17.) is fellelhető. Kisebb változatban, mint a képen, de a műholdas címkiadás világában már csak, mint műszaki emlék. Ennek segítségével (a világon elsőként Budapesten) lehetett telefonon taxit rendelni. Esetünkben egy, a mátyásföldi Magyar Általános Gépgyár (MÁG) által gyártott  Magomobilt. A sofőr éppen felveszi a rendelést a Drost-telefonon.


Jelenlegi és régebbi nevei:

1971-től Kodály körönd, 1945-től Körönd, 1938-tól Hitler tér, 1890-es évektől Körönd
  • Forrás: Beküldte: Dittrichné Vajtai Zsuzsánna
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©