1880-as évek, Múzeum körút, a Nemzeti Múzeum épülete, 8. kerület

További információk a képhez

1880-as évek, Múzeum körút, a Nemzeti Múzeum épülete. Az  épületet Pollack Mihály Tervezte. Ezért nem véletlen, hogy az épület mögötti tér neve Pollack Mihály tér. Az Arany János-emlékmű, azaz az Arany János szobra csak 1893-ban került a mai helyére. (Napjainkban a Nemzeti Múzeum bejárata előtt található a háromalakos szobor, melynek fő alakja Arany János, míg a talapzaton jobb oldalon Toldi Miklós, bal oldalon Rozgonyi Piros alakja látható. A talapzatot Schickedanz Albert készítette.)
Ekkor még bizonyára a közlekedés még nem volt szabályozott. Ezért lehetett, hogy a konflisok az út jobb oldalán várakoznak ellenben az akkor még érvényben lévő "balra hajts" elvével...
A konflisok mellett látható sínpár is említésre méltó. A sínek még (az éppen nem látszó, de 1866 óta közlekedő első) lóvasút sínei.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól Múzeum körút, 1915-től Mehmed szultán út, 1874-től Múzeum körút, A XVIII.-XIX. században Land Strasse (Országút)
  • Forrás: Fortepan.hu (82309), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.048, www.kozterkep.hu, fotó: Klösz György