Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1950-es évek vége, Blaha Lujza tér, 8. kerület

További információk a képhez

1950-es évek vége, Blaha Lujza tér.
A tér ékessége a Nemzeti színház.
Maga a tér éppen a színházban játszó (és mellesleg a színházzal szemben lévő EMKE épületében lakó), híres színésznőről Blaha Lujzáról, "a nemzet csalogányáról" kapta a nevét 1918-ban.
Mögötte a László ház, aminek a sarki homlokzatán a Közért és a Daru cigaretta reklámok. A kép jobb oldalán a Corvin NAGYÁRUHÁZ és a Sajtóház. Aztán még a kor jellegzetességei: a köztéri virágtartó, szögletes és kör alakban is. Az ostorlámpa mindjárt 3 változatban. Az  elmaradhatatlan nyitott peronú villamosok és persze a csibilámpa. Valamint a járművek, amelyek közül számomra ismerős a Citroen, a Moszkvics 407, a Skoda Octavia és a Pobeda. Az autóbuszokban nem vagyok biztos. De megjött a segítség Mihálffy László kedves látogató jóvoltából: Mindkét busz Tr5-ös. Köszi.
De érdekel a többi megfejtése is. Különösen a két fekete  autó középen!
Az itt láható (sorredben a második) Nemzeti színházat nem sokkal később : 1965. IV. 23.-án lebontották robbantással.
Kár érte!
 


Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól Blaha Lujza tér, 1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: mnl.gov.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Mihálffy László
1950-es évek. Mindkét busz Tr5-ös, ezek a 60-as években már nem jártak a 7-esen.
2013. november 01. 23:19