Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1919, Eskü (Szabad sajtó) út, 4. (1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1919, Eskü út.
Jobboldalt a Belvárosi plébániatemplom. A templom hátsó traktusában talán még működött ekkor egy könyvnyomda.
Azt hiszem igen ritkán fordul elő, hogy egy nyomda fölé, és nem a nyomda fölött múlik el az idő! A ház kéményei nagyjából egy szintben vannak az úton lévő gyalogosokkal!
Az Erzsébet híd lánchíd szerkezete szépen látszik.
Az "S" kanyar már akkor is ott volt az útban. Ez pont azért volt szükséges, hogy a templomot ne kelljen arrébb tolni. Erről hiedelmek keringenek, de nem igazak! 
Érdekesség még, hogy a villamos sínek az út egyik oldalán futnak, de a hídon már az úttest szélein.
A kép bal szélén látható kandelábereket közelről is megcsodálhatjuk kinagyítva. Érdemes!
A Császári és Királyi udvari szállítók egyenruházati üzlete (az Osztálysorsjáték palota aljában) se kutya, de számomra mésem ez a csúcs a képen.
Hanem a híd boltíve alatt felfedezhető látvány, ami nem más, mint a (későbbi) Schoch (Hegedűs)-villa.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1948-tól Szabad sajtó út, 1898-tól Eskü út
  • Forrás: Fortepan.hu (27910), orig: SCHOCH FRIGYES
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©