Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930-as évek, A Szent Gellért emlékmű, 11. kerület

További információk a képhez

1930-as évek. A Szent Gellért emlékmű a Döbrentei tér fölött. A háttérben az Alexandriai Szent Katalin plébánia, még hátrább a Budai vár. A lépcső mögötti épület a Czigler-féle sarokpalota  A többi épületet nem ismerem föl, lehet, hogy azért mert már talán egyik sincs meg !?...
Alant a közlekedés az Attila úton, az még balos még a nyitott 17-es villamosnak is.
A közvilágítást úgy tűnik, hogy még a gázlámpák szolgáltatják.
Az az érzésem, hogy még sok felfedezni való van a képen!
Pl.: a néni vajon hova cipeli azt a súlyos zsíros-bödönt?

Jelenlegi és régebbi nevei:

Szent Gellért hegy, Szent Gellért emlékmű
 • Forrás: Fortepan
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Emma Szabó
Emma Szabó
A Döbrentei tér magas épületeit, mint ezt az első, kupolás Czigler házat, 1940-ben bontották le, sajnos.
2013. április 15. 00:29
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi Emma, hasznosítom.
  2013. április 16. 00:41
Jóri Ferenc
Jóri Ferenc
A felvétel inkább 1933 előtt készülhetett, mert a háttérben látszanak a Tabán házai, amiket - a dunaparti házsorok (Czigler ház stb.) és a két templom illetve a fürdők kivételével - bizony addigra elbontottak. 1940-ben már csak a tabáni templom és a Szerb templom állt a füvesített-parkosított területen. A közlekedés balos, azt 1941 november 9-én fordították át jobbosra. Érdekesség, hogy a balos közlekedés nyomai egyes vasútvonalakon a mai napig megvannak. A budapestiek 1973-ig például a balos irányban haladó kisföldalattin közlekedtek. A felújítás és kocsicsere után lett csak jobbos a kisföldalatti.
2013. október 25. 07:18