Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1946-1970-es évek, a tantusz

További információk a képhez

1946-1970-es évek, a tantusz. A jelölt időpontban a telefonáláshoz használt pénzérme. A magyar nyilvános telefon érem Boldogfai Farkas Sándor szobrász- és éremművész alkotása volt, amelyet 1946-tól az 1970-es évekig a Posta által üzemeltetett nyilvános telefonkészülékeknél lehetett használni. A tantusz egy külön megvásárolható érme volt. Egy egység (a telefonfülkében lévő készülék) először az érme méretét állapította meg, majd következett a súlymérés. A nem megfelelő érme visszahullott a nyíláson.
Ui.: Leesett a tantusz. Ez a szólás meggyökeresedett a magyar nyelvben. Eredete onnan származik, hogy egy telefonálni akaró valaki bedobott egy tantuszt, tárcsázott, majd várt az összekapcsolásra. A hívott jelentkezésekor egy csengő-bongó hang volt hallható. Az érme beleesett a perselybe. Ekkor esett le a tantusz. A szólás akkor használatos, ha valaki csak sokára ért meg valamit, vagy sokára jön rá valamire...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1946-1970-es évek, a tantusz, 1946-1970-es évek, a telefonáláshoz használt pénzérme
  • Forrás: pinterest.com
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©