Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1935-1941, Teréz körút, 6. kerület

További információk a képhez

1935-1941, Teréz körút
A hurokvégállomás a Teréz körút 60. és 62. között a képen látható módon volt kapcsolatban a Teréz körúti sínekkel. A Teréz körút 60. és 62-es számú házakat egy afféle "sóhajok hídja" kötötte össze.
(A kép forrása a háromkötetes "A főváros tömegközlekedésének másfél évszázada" című könyv.)
Mindez azért volt szükséges, mert a nagykörúti villamosokat eredetileg két társaság üzemeltette. A Boráros tér és a Nyugati között a BVVV, míg a Lipót körúti szakaszon a BKVT. Az 1923. január 1-től létrejött BSzKRT már mindkét szakaszt birtokolta, de a hurokvégállomás és vágánymasni ebben a formában működött 1935 és 1941 között is. A Széll Kálmán tér 1938-ban megkezdett kiépítése 1941. június 16-án elkészült, így végre összevonták a két járatot és egyúttal meghosszabbították a Széll Kálmán térig. Tehát a nagykörúti villamosvonal ahogy ma ismerjük, csak 1941 óta létezik.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse)
  • Forrás: Beküldte: (Az információk nagy részével) Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©