Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1955, Rudas László (Podmaniczky) utca, 6. kerület

További információk a képhez

1955, Rudas László (Podmaniczky) utca, a Lenin (Teréz) körútnál. Szemben a Budapest 62 Nyugati postahivatal, vagy egyszerűbben a 62-es postahivatal.
Az utca névadójáról egy kis utóirat: Az utca Podmaniczky Lászlóról (1792-1865) kapta a nevét minden más hiedelemmel ellentétben! A XIX. századi Pesten (még nem Budapest) szokásban volt, hogy a városnak telket adományozó személyről utcát, vagy teret neveznek el. A mai Podmaniczky utca esetében is így történt. Ami, sok helyen egy történelmi tévedés következtében Podmaniczky Frigyes nevéhez köttetik, azaz valójában is egy tévedés!
Az 1860-as évek derekán báró Podmaniczky László a saját földbitrokát áldozta fel a későbbi Nyugati pályaudvar (ekkor még Pesti indóház) építésére.


Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Podmaniczky utca, 1951-től Rudas László utca, 1874-től Podmaniczky utca, 1820-as évektől Drei Lammer Gasse (Három Bárány utca), később csak Bárány utca
  • Forrás: Fortepan.hu (269984), ADOMÁNYOZÓ UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©