Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1979, Népköztársaság útja (Andrássy út), 6. kerület

További információk a képhez

1979, Népköztársaság útja (Andrássy út) 25., az Állami Balett Intézet a Magyar Állami Operaház felől. 1883-tól 1896-ig épült Lechner Ödön tervei szerint a MÁV Nyugdíjintézetének bérházának. Később, az 1800-as évek vége felé (a földszintjén működő Drechsler-kávéházról) Drechsler-palotának is nevezték. 1950-től az Állami Balett Intézet.
UI.: Lechner szavai Kismarty-Lechner Kamilltól: "Becsvágyam sarkallt, de vigyáznom kellett, hogy az én épületem ne viselkedjék tolakodóan Ybl remekével szemben, mert az udvarhölgy lehet szebb, mint a királyné, de úgy kell, hogy a királyné királyné maradjon."...
Erről érdemes többet megtudni innen! Egy másik érdekesség: Ybl Miklós szándékosan nem engedte az Operaház elé építeni az ilyen díszes Földalatti lejárót, nehogy egy kicsit is kitakarjon az Operaház látványából. Napjainkra (2023.09.05.) W Budapest Hotel néven született újjá.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-óta Andrássy út, 1957-től Népköztársaság útja, 1956. októberétől Magyar Ifjúság útja, 1950-től Sztálin út, 1886-tól Andrássy út, 1883-tól Sugár út, Az 1840-es években egy része Maurergasse (Kőmíves utca), Az 1830-as évektől egy része Schiffmannsplatz (Hajós tér), Herminenplatz (Hermina tér), 1768-tól Ellbogengasse (Könyök utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (207331), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ FŐFOTÓ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©