Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1959, Luther utca, 8. kerület

További információk a képhez

1959, Luther utca. Ezen a képen látszólag nincs semmi különösebben érdekes. A háttérben a "későbbi" Divatcsarnok megüresedett helye a Rákóczi úton, a Szövetség utca sarkán.
Az, hogy az utca még kétirányú, az elenyésző érdekesség a bal oldalon látható épülethez képest.
Ez a Rákóczi út 57. sz ház oldalról. Eme épület arról nevezetes, hogy körülölel egy templomot. A szlovák evangélikus templomot.
1854-ben iskola és paplak épült, majd 1856-ban a két, szimmetrikusan tervezett, neoromán stílusú földszintes épület között megkezdték a templom építését, Diescher József építőmester tervei alapján. Sok nehézség árán a templomépület 1863-ra készült Az építkezés során az egyházközösség súlyosan eladósodott, ezért az épületegyüttest körülvevő telken előbb üzletsort adtak bérbe, majd Schweiger Gyula műépítész tervei alapján, Deutsch Károly kivitelezésével 1893-1894-ben a Luther Mártonról elnevezett udvaron felépíttették a több emeletes neoromán stílusú bérházat (Luther-ház), hogy annak bevételéből tartsák fenn a templomot. Ettől kezdve a templom eltűnt az utcaképből, ház a mai napig viseli a „Luther-ház" nevet, a templomnak a ház frontján megnyitott bejárata felett láthatjuk Luther Márton szobrát is.
Az I.világháború után a 6 ezres gyülekezet, visszatelepülések miatt, rohamosan apadni kezdett, 1928-ra lélekszáma 1000-1200-ra csökkent. A II.világháború a templomnak súlyos károkat okozott, melyeket 1950-ig rendbehoztak, s így újra megnyithatta kapuit. 1965-ben elkezdődött a templom eladása. Használta a Vízügyi Tudományos Kutató Intézet, a Kohó- és Gépipari Minisztérium, később működött benne, "Tudomány és technika háza". Még kaszinó is volt...
Érdemes megnézni itt:
Google Earth: +47° 29' 52.43", +19° 4' 29.61"

Jelenlegi és régebbi nevei:

1872-től Luther utca, Előzőleg Luther Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (3762), egykor.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©