1907, a régi Erzsébet híd, 1. kerület

További információk a képhez

1907, a régi Erzsébet híd. Szemben a Szent Gellért püspök emlékműve. A Hegedűs-villa (vörös villa) csak azért nem látszik, mert még nincs...Cserében viszont látható a Gellérthegyi Kioszk, azaz legalább az egyik csücske.
Ami a híd szerkezetét illeti, talán itt látszik legjobban, hogy ez lánchíd volt. Az akkori hid megvilágítását szolgálandó: a kandeláber is figyelemreméltó! A díszes-míves kovácsoltvas korlátról még szót sem ejtettem. A pillér és a címer itt is szép, és az 1919-1938-ig tartó időszak Horthy címerére emlékeztet...
A képen jól látszik az úttest szélére fektetett alsóvezetékes(!) villamosvágány, azonban villamos ekkor a hídon még nem közlekedett, mivel a hídon átmenő vágányok használatról a két rivális budapesti villamostársaság, a BVVV (Budapesti Villamos Városi Vasút) és a BKVT (Budapesti Közúti Vaspálya Társaság) nem tudott megegyezni. A villamosforgalom csak a híd átadása után 11 évvel, 1914-ben indult el az Erzsébet hídon. A képről ugyan nem látszik, de a híd burkolata ekkor - mint a Lánchídé is - még fakocka volt (Vámos Péter). A jobboldalt, a függőleges tartók mögött látható eklektikus épület a Geist palota volt, amit az UrbFace szerint 1940-ben bontottak el. Lásd: http://urbface.com/budapest/a-volt-geist-berpalota (Vámos Péter).

Jelenlegi és régebbi nevei:

1903-tól 1945-ig Erzsébet híd
  • Forrás: Fortepan.hu (27683), orig: SCHOCH FRIGYES