Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1937, Jókai utca, 6. kerület

További információk a képhez

1937, Jókai utca.
A Vilmos császár út (Bajcsy-Zsilinszky út) és a Gyár (Jókai) utca sarkán volt a nem túl jó hírű szálloda 'London városához', amit 1937-ben lebontottak, és a helyén Ilkovics saját likőr- és konzervgyárat alapított, s itt kapott helyet a család tulajdonában lévő mosoda is. Ez az épület a háborúban súlyosan megsérült, ezért teljesen, a szintén sérült félkör alakú épületet pedig a földszintig visszabontották. A Hampage jóvoltából ismerjük a Berlini téri sinek nyomvonalait, így megfigyelhető, hogy a Boráros tér felől érkező villamosok hurokvégállomásának a sínei éppen a vasúti igazgatóság épülete körül vezettek.
Az ábrán jól látható, hogy a Gyár utcában szükség volt arra, hogy a párhuzamos vágányok egymást keresztezzék "vágánymasni" formájában.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1925-től, (az író születésnapjának 100. évfordulójára) Jókai utca, 1875-től Fabriken Gasse, 1874-től Gyár utca
  • Forrás: Beküldte: (Az információk nagy részével) Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©