1977, Lenin (Teréz) körút, 6. kerület

További információk a képhez

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer az 1800-as évek közepén a Pesti indóház. Ehhez jött aztán a toldalék épület. Ahhoz pedig a félkör alakú kert. Aztán a Pesti indóház fölé építették a mai Nyugati pályaudvart. Majd kibontották alóla az indóházat. Mindezt úgy, hogy közben a majdani Nagykörút kettévágta (ekkor még csak képzeletben) a régi épületet. Aztán egyszer csak eljött 1977.
1977, Lenin (Teréz) körút. Egészen pontosan a sokat megért Lenin körút 122. számú ház, előtte a félkörrel az utolsó napjaiban...
1977-ben hozzáfogtak a MÁV igazgatósági épület lebontásához, hogy helyt adjon a Skála áruház projektnek.
Jobbra a Jókai utcában még éppen látható az indóház toldaléképületének eredeti homlokzata, rajta a díszítőelemként szolgált négy korintoszi oszloppal és fölötte a négy kariatida.
A Budapest folyóirat 1977/10-es számában Borsos Károly, aki javaslatot tett az oszlopok és a kariatidák díszítő térelem formájában történő megőrzésére, de mint láthatjuk, ez a próbálkozás sajnos nem járt sikerrel. És még egy kis plusz Bánktól: eme épület körül futott a Boráros tér - Nyugati pályaudvar vonalon közlekedő villamos hurokvégállomása. Erről és a kariatidákról kép itt és itt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse)
  • Forrás: Beküldte: (Az információk nagy részével) Gyökhegyi Bánk